You are currently viewing Μπορεί ο σκύλος μου να χαλαρώσει ακούγοντας μουσική;🎵

Μπορεί ο σκύλος μου να χαλαρώσει ακούγοντας μουσική;🎵

Η ακοή των σκύλων είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από την ανθρώπινη. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ήχων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών συχνοτήτων που παράγονται από μουσικά όργανα. Ενώ οι σκύλοι όντως ακούν τη μουσική, η ερώτηση εάν την αντιλαμβάνονται και την αναγνωρίζουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς είναι πιο περίπλοκη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

 • Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών μουσικών είδών.
 • Μπορούν να ανταποκριθούν στο ρυθμό και το τέμπο της μουσικής.
 • Μπορούν να επηρεαστούν από τη μουσική με τρόπους παρόμοιους με τους ανθρώπους.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να πούμε με βεβαιότητα ότι οι σκύλοι έχουν την ίδια κατανόηση της μουσικής με τους ανθρώπους. Είναι πιθανό να αντιλαμβάνονται τη μουσική ως μια σειρά από ήχους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. ρυθμός, ύψος, αρμονία), και να ανταποκρίνονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά με διαφορετικούς τρόπους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε την μουσική για να χαλαρώσετε το κατοικίδιό σας:

 • Κατά τη διάρκεια του στρες αποχωρισμού
 • Κατά τις περιόδους προσαρμογής
 • Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να κοιμηθεί
 • Κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή πυροτεχνημάτων
 • Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια ενός οδικού ταξιδιού
 • Αποσπά την προσοχή του σκύλου από ερεθίσματα που τον αγχώνουν.
 • Καλύπτει ενοχλητικούς ήχους.
 • Προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Πώς μπορεί η μουσική να βοηθήσει στο άγχος αποχωρισμού:

Η χρήση μουσικής χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις σκύλων με άγχος αποχωρισμού, τα οποία είναι πολύ κοινά ανεξαρτήτως ηλικίας ή ράτσας. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές συμπεριφορές όπως μάσημα αντικειμένων (που δεν πρέπει!), γκρίνια και υπερβολικό γάβγισμα.

Ένας τρόπος, λοιπόν, για να τα παρηγορήσουμε, είναι η μουσική! Η αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής για σκύλους ενώ είναι μόνοι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του κατοικιδίου από την απουσία μας, μπορεί ακόμη και να του υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε κάπου στο σπίτι, οπότε δεν καταλαβαίνει καν ότι έχουμε φύγει!

Που αλλού βοηθάει η χρήση μουσικής στην καθημερινότητα ενός σκύλου;

Ο σκύλος σας γαβγίζει σε κάθε θόρυβο που ακούει έξω; Μπορεί να είναι εξουθενωτικό τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιο ζώο σας αν είναι συνεχώς σε ένταση, ακούγοντας τρομακτικούς ήχους. Αυτή είναι φυσιολογική συμπεριφορά, ωστόσο, που ονομάζεται «γάβγισμα συναγερμού» ή «εδαφικό γάβγισμα». Τα σκυλιά το κάνουν για να προειδοποιήσουν τα αρπακτικά. Παρόλο που ο ταχυδρόμος δεν είναι αρπακτικό, τα εξελικτικά ένστικτα του σκύλου σας εξακολουθούν να ισχύουν!

Επιπλέον, πολλά σκυλιά αγωνίζονται με την αποστροφή του θορύβου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως καταιγίδες και πυροτεχνήματα. Μία από τις καλύτερες χρήσεις της μουσικής που ηρεμεί για σκύλους είναι για καταστάσεις όπως αυτή. Το να έχετε μια λίστα αναπαραγωγής ως θόρυβο φόντου κατά τη διάρκεια μιας παράστασης πυροτεχνημάτων ή καταιγίδας μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο. Η ίδια ιδέα ισχύει αν το κατοικίδιο ζώο σας είναι σε συνεχή εγρήγορση όταν ακούει ξένους θορύβους έξω!

Ποια μουσική είναι κατάλληλη:

 • Κλασική μουσική: Η κλασική μουσική, όπως η μουσική του Μότσαρτ ή του Μπετόβεν, έχει αποδειχθεί ότι έχει χαλαρωτική επίδραση στους σκύλους.
 • Reggae: Η reggae, με τον χαλαρό ρυθμό της, μπορεί επίσης να ηρεμήσει τους σκύλους.
 • Ambient: Η ambient μουσική, με τους ήχους της φύσης και τα απαλά drones, μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα γαλήνης.
 • Χαλαρωτική μουσική για σκύλους: Υπάρχουν διαθέσιμα online κανάλια και playlists με μουσική ειδικά σχεδιασμένη για να χαλαρώνει τους σκύλους.

Επιλέξτε τη σωστή ένταση

Τα σκυλιά έχουν ευαίσθητα αυτιά, επομένως είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ακοή τους όταν επιλέγετε έναν τόμο για τη νέα λίστα αναπαραγωγής σκυλιών τους. Θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία της ακοής του σκύλου μας , ώστε να μπορεί να συνεχίσει να ζει μια πλήρη, ευτυχισμένη ζωή με όλες τις αισθήσεις του για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γενικά, ο σκύλος σας θα χρειαστεί την ένταση της μουσικής του χαμηλότερη από ό,τι ακούτε συνήθως, ειδικά εάν παίζετε μουσική ακριβώς ως φόντο ή λευκό θόρυβο. δεν χρειάζεται να είναι πολύ δυνατή. Εάν προσπαθείτε να πνίξετε έναν έντονο ήχο, όπως αυτόν της καταιγίδας ή των πυροτεχνημάτων, μπορείτε να την ανεβάσετε λίγο περισσότερο. Ο κύριος κανόνας με την ένταση: αν σας ακούγεται δυνατά, σίγουρα είναι πολύ δυνατό για τον σκύλο σας!

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μουσική δεν είναι πανάκεια. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας παρουσιάζει έντονο άγχος ή φοβίες, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή εκπαιδευτή σκύλων.

Αφήστε μια απάντηση